Zootechnika

Studia I stopnia:

  • stacjonarne: 7 semestrów
  • niestacjonarne: 7 semestrów

Studia II stopnia:

  • stacjonarne: 3 semestry
  • niestacjonarne: 3 semestry

 Studia I stopnia na kierunku Zootechnika kończą się obroną pracy inżynierskiej, studia II stopnia kończą się obroną pracy magisterskiej.

 

Przedmioty w trakcie studiów I stopnia:

Przedmioty kształcenia ogólnego:      

  • Język obcy
  • Filozofia lub socjologia
  • Informatyka
  • Ochrona własności intelektualnej
  • Zwierzęta w badaniach naukowych
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy

  Przedmioty podstawowe:   

  • Zoologia
  • Podstawy ekologii
  • Botanika
  • Chemia
  • Biochemia
  • Biofizyka
  • Statystyka matematyczna
  • Mikrobiologia
  • Anatomia zwierząt
  • Fizjologia zwierząt
  • Genetyka ogólna

Przedmioty kierunkowe:      

  • Chemia rolna z elementami gleboznawstwa
  • Uprawa roli i roślin
  • Uprawa łąk i pastwisk
  • Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
  • Genetyka zwierząt i metody hodowlane
  • Rozród zwierząt
  • Higiena zwierząt i profilaktyka zootechniczna
  • Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej
  • Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych
  • Organizacja grup producentów zwierząt gospodarskich
  • Chów i hodowla bydła
  • Chów i hodowla trzody chlewnej
  • Chów i hodowla drobiu
  • Użytkowanie i hodowla koni
  • Chów i hodowla owiec i kóz
  • Utrzymanie i hodowla zwierząt futerkowych
  • Pszczelnictwo
  • Ekonomika, organizacja i marketing w produkcji zwierzęcej
  • Krajowe i europejskie prawo pracy i rolne
  • Doradztwo rolnicze
  • Dobrostan zwierząt
  • Podstawy informacji naukowej

Od roku akademickiego 2017/2018 na studiach I stopnia kierunku zootechnika, studenci po pierwszym roku studiów mają możliwość wyboru jednej z trzech specjalności:

  1. Hodowla i użytkowanie zwierząt - poszerzony zakres wiedzy z przedmiotów kierunkowych:
    • Chów i hodowla bydła
    • Chów i hodowla trzody chlewnej
    • Chów i hodowla drobiu
    • Użytkowanie i hodowla koni
    • Chów i hodowla owiec i kóz
    • Utrzymanie i hodowla zwierząt futerkowych
    • Pszczelnictwo

  2. Hodowla koni i jeździectwo - oprócz wymienionych wyżej przedmiotów kształcenia ogólnego, podstawowego i kierunkowego, studenci uczestniczą w zajęciach obowiązkowych z przedmiotów:

    • Biologiczne podstawy treningu koni
    • Teoria i praktyka jazdy konnej
    • Hipoterapia

    oraz mają do wyboru szereg przedmiotów związanych ściśle z tematyką hodowli koni i jeździectwa:

    • Znaczenie i możliwości zastosowania ziół dla koni
    • Markery cytogenetyczne i molekularne w hodowli koni
    • Przepisy jeździeckie
    • Produkty pochodzenia końskiego
    • Psychologiczne aspekty naturalnych metod szkolenia koni
    • Podstawy rekreacji konnej
    • Białkowe markery w ocenie zdrowia i wydolności fizycznej koni
    • Rozród wspomagany u koni
    • Prawodawstwo w eksploatacji koni
    • Koniowate w ogrodach zoologicznych
    • Wykorzystanie zwierząt w służbach mundurowych
    • Ochrona zdrowia koni
    • Wybrane choroby koni

     

  3. Pielęgniarstwo zwierząt - oprócz wymienionych wyżej przedmiotów kształcenia ogólnego, podstawowego i kierunkowego, studenci uczestniczą w zajęciach obowiązkowych z przedmiotów:
    • Pielęgnacja pooperacyjna
    • Podstawy prawne obowiązujące właścicieli zwierząt
    • Gerontologia
    • Zabiegi rehabilitacyjne u zwierząt

    oraz mają do wyboru szereg przedmiotów związanych ściśle z tematyką pielęgniarstwa zwierząt:

    • Podstawy diagnostyki ultrasonograficznej
    • Rozród wspomagany u zwierząt
    • Wybrane choroby zwierząt
    • Choroby genetyczne zwierząt
    • Psychologia zwierząt
    • Biostymulatory w żywieniu zwierząt
    • Medycyna niekonwencjonalna u zwierząt
    • Opieka nad samicami zwierząt towarzyszących w okresie rozrodu i odchowu potomstwa
    • Opieka weterynaryjna i fizjoterapeutyczna w hodowli zwierząt
    • Opieka nad zwierzętami w ośrodkach ratujących dzikie zwierzęta
    • Poskramianie wybranych gatunków zwierząt
    • Zasady postępowania w nagłych wypadkach
    • Zabiegi pielęgnacyjne u zwierząt
    • Podstawy toksykologii weterynaryjnej
    • Podstawy analityki i farmakologii

 

Na studiach II stopnia (magisterskich) studenci mogą wybrać jedną z dwóch specjalności:

  • Hodowla zwierząt gospodarskich
  • Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt
  • Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji

 

Przedmioty w toku studiów: 

  • Metody badań na zwierzętach
  • Biotechniki rozrodu 
  • Diagnostyka genetyczna 
  • Planowanie i organizacja pracy hodowlanej 
  • Zagospodarowanie użytków zielonych 
  • Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo
  • Chów zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych
  • Profilaktyka i patologie rozrodu zwierząt
  • Bezpieczeństwo i ergonomia pracy
  • Marketing produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Podstawy prawa patentowego
  • Etyczne i prawne aspekty pracy ze zwierzętami
  • Etologia zwierząt
  • Ochrona środowiska w produkcji zwierzęcej

 

Poszczególne specjalności:

    1. Hodowla zwierząt gospodarskich:
      • Metody prowadzenia hodowli zwierząt gospodarskich
      • Zastosowanie informatyki w pracy hodowlanej
      • Profilaktyka chorób środowiskowych i odzwierzęcych
      • Hodowla zachowawcza zwierząt gospodarskich
    2. Ekologiczne i amatorskie użytkowanie zwierząt:
      • Ekologia
      • Amatorski chów zwierząt egzotycznych
      • Chów strusi i emu
      • Hodowla i użytkowanie psów
      • Chów i hodowla kotów
      • Chów ptaków ozdobnych
      • Amatorski chów zwierząt futerkowych

         3. Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji:

    •     Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
    •     Biomechanika i profilaktyka układu ruchu
    •     Diagnostyka laboratoryjna
    •     Ochrona zagrożonych gatunków i ras zwierząt gospodarskich
    •     Badanie i wywiad weterynaryjny
    •     Podstawy fizjoterapii zwierząt
    •     Metody prowadzenia hodowli zwierząt gospodarskich
    •     Profilaktyka i patologia rozrodu zwierząt
    •     Kliniczne podstawy zoofizjoterapii: ortopedia i neurologia
    •     Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwo
    •      Praktyczne zajęcia kliniczne

           

          

     

    Absolwenci tego kierunku są przygotowani do pracy na kierowniczych stanowiskach w administracji państwowej i samorządowej, w gospodarstwach rolnych, agroturystycznych i hodowlanych, w nadzorze hodowlanym, służbach inseminacyjnych i weterynaryjnych, w doradztwie rolniczym, w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierząt i produktami pochodzenia zwierzęcego oraz w szkolnictwie. Absolwent może nauczać w szkole po nabyciu dodatkowych uprawnień pedagogicznych.

     

    Przekonaj się sam, że warto u nas studiować: 

    Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

    WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT

    ul. Klemensa Janickiego 32, 71-270 Szczecin

     tel. 91-449-6752, 91-449-6754