Studia I stopnia:
- stacjonarne: 7 semestrów
- niestacjonarne: 7 semestrów
Studia II stopnia:
- stacjonarne: 3 semestry
- niestacjonarne: 3 semestry
Studia I stopnia na kierunku biotechnologia kończą się obroną pracy inżynierskiej, studia II stopnia kończą się obroną pracy magisterskiej.
Przedmioty w toku studiów I stopnia:
Przedmioty kształcenia ogólnego:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Język obcy (angielski, niemiecki)
- Ochrona własności intelektualnej
- Podstawy ekonomii i zarządzania
- Prawo pracy
- Podstawy informacji naukowej
- Przedmioty humanistyczne (filozofia, socjologia, etyka, psychologia)
- Szkolenie biblioteczne
Przedmioty kształcenia podstawowego:
- Anatomia i histologia zwierząt
- Biochemia
- Biofizyka
- Biologia komórki
- Biometria
- Botanika
- Chemia ogólna i organiczna
- Chemia fizyczna
- Embriologia
- Fizjologia roślin
- Fizjologia zwierząt
- Fizyka
- Genetyka ogólna
- Immunologia
- Informatyka
- Matematyka
- Mikrobiologia
- Podstawy ekologii
- Zoologia
Przedmioty kształcenia kierunkowego:
- Biologia molekularna
- Biotechnologia w przemyśle spożywczym
- Biotechnologia w hodowli roślin
- Biotechnologia w hodowli zwierząt
- Biotechnologia w rozrodzie zwierząt
- Biotechnologia w ochronie środowiska
- Biotechnologia w produkcji biopolimerów
- Biotechnologia w przemyśle farmaceutycznym
- Enzymologia
- Hodowle tkankowe i komórkowe zwierząt
- Inżynieria bioreaktorów
- Inżynieria genetyczna
- Kultury in vitro roślin
- Metody inżynierii genetycznej roślin
- Metody inżynierii genetycznej zwierząt
- Mikrobiologia przemysłowa
- Podstawy biotechnologii
- Podstawy nanobiotechnologii
- Podstawy projektowania i rozwoju linii biotechnologicznych
- Urządzenia technologiczne i aparatura badawcza w biotechnologii
- Seminarium inżynierskie
- Praca dyplomowa
Grupy przedmiotów obieralnych:
Blok 1
- Choroby genetyczne człowieka
- Mutageneza środowiskowa
- Zaburzenia rozwojowe u ludzi i zwierząt
Blok 2
- Modele zwierzęce chorób genetycznych ludzi
- Ovo- i apiterapia
- Wykorzystanie zwierząt laboratoryjnych w badaniach biomedycznych
Blok 3
- Mikrobiologia surowców i produktów spożywczych
- Żywność funkcjonalna
- Żywność i żywienie a zdrowie człowieka
Blok 4
- Bakteriologia i mikologia kliniczna
- Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów
- Mikologia
Blok 5
- Ekologia mikroorganizmów
- Epidemiologia
- Wirusologia
Blok 6
- Ekofizjologia funkcjonalna
- Endokrynologia ssaków
- Fizjologiczne mechanizmy komunikacji zewnątrz-wewnątrzkomórkowej
Blok 7
- Biologiczne bazy danych
- Komputerowa analiza danych
- Zastosowanie sieci neuronowych w naukach biologicznych
Blok 8
- Kriobiologia
- Metody molekularne w diagnostyce i profilaktyce chorób pasożytniczych
- Nutri-, farmako- i toksykogenomika
Blok 9
- Biomonitoring skażeń środowiska
- Metody in vitro i in vivo w ocenie toksyczności ksenobiotyków
- Podstawy diagnostyki toksykologicznej
Blok 10
- Metody biotechnologiczne w produkcji surowic i szczepionek
- Podstawy farmakologii i farmakokinetyki
Blok 11
- Diagnostyka andrologiczna
- Podstawy diagnostyki ultrasonograficznej
- Wybrane metody diagnostyczne w medycynie i weterynarii
Blok 12
- Biosensory komórkowe
- Podstawy immunocytochemii
- Terapia komórkowa
Blok 13
- Epigenetyka
- Markery genetyczne zwierząt
- Markery i mapy białkowe
Blok 14
- Bioimmobilizacja w procesach biotechnologicznych
- Procesy biodegradacji i biodeterioracji materiałów technicznych
- Wykorzystanie hodowli komórkowych w procesach biotechnologicznych
Blok 15
- Mechanizmy ewolucji genomów
- Najnowsze trendy transgenezy
- Podstawy genetyki człowieka
Przedmioty w toku studiów II stopnia:
- Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratorium
- Bioinformatyka
- Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologii
- Język obcy (angielski, niemiecki)
- Ochrona własności przemysłowej
- Planowanie i analiza eksperymentu
- Podstawy informacji naukowej
- Przedmioty humanistyczne
- Systemy zarządzania jakością w biotechnologii
- Seminarium magisterskie
- Praca dyplomowa
II. Przedmioty realizowane w ramach specjalności bioinżynieria:
- Bioinżynieria środowiskowa
- Bioinżynieria w produkcji zwierzęcej
- Bioinżynieria w produkcji żywności
- Cytogenetyka i inżynieria chromosomowa
- Genomika i transkryptomika
- Inżynieria enzymowa
- Inżynieria w rozrodzie zwierząt
- Metody biotechnologiczne w produkcji energii
- Nanobioinżynieria
- Podstawy współczesnej mikroskopii
- Proteomika
Grupy przedmiotów obieralnych:
Blok 1
- Diagnostyka mikrobiologiczna
- Diagnostyka parazytologiczna
- Metody genetyki molekularnej w diagnostyce
- Spektrometria mas
Blok 2
- Higiena i toksykologia żywności
- Ksenobiotyki w żywności
- Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmu
- Substancje niepożądane w paszach i żywności
- Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologii
Blok 3
- Biologiczna ocena żywności
- Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywności
- Markery genetyczne jakości żywności
- Selekcja zwierząt wspomagana markerami a jakość pozyskiwanych produktów
Blok 4
- Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywności
- Enzymatyczna modyfikacja żywności
- Enzymes in food product modification
- Mikrobiologia żywności
- Opakowania i systemy pakujące
Blok 5
- Biologia nowotworów
- Biotechnologia w kosmetologii
- Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacji
- Reaktywne formy tlenu i antyoksydanty
- Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnej
Blok 6
- Diagnostyka molekularna roślin uprawnych
- Filogenetyka molekularna
- Molekularne podstawy ewolucji
- Zastosowanie metod biotechnologii w ochronie zasobów genowych i ochronie roślin
- Monitoring of transgenic crops
Blok 7
- Badanie biozgodności nanomateriałów
- Nanobiomateriały
- Synteza i właściwości nanostruktur
- Toksykologia nanomateriałów
NANOBIOINŻYNIERIA to nowatorska, nowoczesna i interdyscyplinarna specjalność na kierunku BIOTECHNOLOGIA. Zajęcia dydaktyczne w ramach NANOBIOINŻYNIERII prowadzone są przez najlepszych specjalistów i przy wykorzystaniu najnowocześniejszej aparatury badawczej na Wydziałach Biotechnologii i Hodowli Zwierząt oraz Technologii i Inżynierii Chemicznej, a także w Centrum Dydaktyczno-Badawczym Nanotechnologii ZUT.
NANOBIOINŻYNIERIA to unikatowa specjalność łącząca kompetencje biotechnologiczne i nanotechnologiczne z umiejętnością wykorzystania organizmów żywych i ich produktów w produkcji zwierzęcej i roślinnej, ochronie środowiska, przetwórstwie i produkcji żywności, wytwarzania nano- i biomateriałów oraz innych dziedzinach nauki i przemysłu. Gwarantujemy, że studenci spędzą dużo czasu w laboratoriach, nie tylko w trakcie programowych zajęć dydaktycznych, ale również realizując własne projekty, tym samym poznając praktyczną stronę swojego przyszłego zawodu.
Absolwenci specjalności NANOBIOINŻYNIERIA bez trudu znajdują zatrudnienie zarówno w kraju, jak i za granicą m.in. w laboratoriach diagnostyki molekularnej, w przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i medycznym, a także zostaną kompleksowo przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Im bardziej do przodu idzie postęp w dziedzinie medycyny, farmakologii, ochrony środowiska, produkcji rolniczej i żywności, tym większe zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu NANOBIOINŻYNIERII (kontakt: dr hab. inż. Paweł Nawrotek, prof. ZUT pawel.nawrotek@zut.edu.pl)
II. Przedmioty realizowane w ramach specjalności nanobioinżynieria:
- Badanie biozgodności nanomateriałów
- Genomika i transkryptomika
- Inżynieria białek
- Inżynieria komórkowa w mikrobioanalityce
- Inżynieria kwasów nukleinowych
- Inżynieria technologii bakteriofagowych
- Linie komórkowe w nanobioinżynierii
- Mikroskopia i mikroanaliza
- Nanobiotechnologia w inżynierii środowiska
- Nanostruktury - zaawansowane materiały
- Preparatyka mikroskopowa
- Procesy nanobiotechnologiczne
- Proteomika
- Spektroskopowe i mikroskopowe metody badań nanomateriałów
- Synteza i właściwości nanostruktur
- Wykorzystanie mikroorganizmów w nanobioinżynierii
- Zaawansowane techniki otrzymywania nanomateriałów
- Zjawiska transportowe w nanoskali
Grupy przedmiotów obieralnych:
Blok 1:
- Nanobioinżynieria w produkcji żywności
- Nanotechnologia w przemyśle rolno-spożywczym
- Nanomateriały a środowisko
Blok 2:
- Chemosensory i biosensory w technologii nano
- Techniki wizualizacji w nanoskali
- Spektrometria mas
Blok 3:
- Inżynieria nanostruktur
- Nanostruktury jednowymiarowe (1D) - zaawansowane materiały
- Inżynieria biomateriałów
Blok 4:
- Nanotechnologia w biologii, medycynie i farmacji
- Toksykologia nanomateriałów
Blok 5:
- Analizy molekularne w mikroskali
- Metody mikrowytwarzania
- Mechanika kwantowa w nanoinżynierii
Blok 6:
- Nanomaszyny biologiczne
- Nanobiomateriały
- Inżynieria bioprocesów
III. Przedmioty realizowane w ramach specjalności Biotechnology in Animal Production and Environmental Protection
- Abiotic stress in environmental protection
- Animal nutrition in relation to efficiency production and environment protection
- Animal embryology
- Basics of contemporary misroscopy
- Basics of information science
- Bioinformatics
- Biological methods assessment of environment quality
- Cellular engineering in animal reproduction
- Design of experiments
- Environmental toxicology
- Enzyme engineering
- Ethic, legal and economic aspects of biotechnology
- Genetic responses to environmental change
- Genomics and transcriptomics
- Health and safety in laboratory
- Procedures of intellectual property and industrial protection in biotechnology
- Proteomics
- Quality management systems in biotechnology
- Master seminar
- Diploma thesis
Grupy przedmiotów obieralnych:
Blok 1:
- Methods of monitoring the reproductive processes in animal
- Molecular breeding
Blok 2:
- Genetic diagnostic of animals
- Molecular genetic methods in diagnostics
Blok 3:
- Monitoring of transgenic crops
- Risks resulting from the use of GMOs
Blok 4:
- Medical microbiology
- Veterinary microbiology
Blok 5:
- Molecular basic of evolution
- Molecular modelling of enzymes
Blok 6:
- In silico analysis of nucleotide sequence
- In vitro and in vivo methods in toxicological assessment of xenobiotics
Absolwenci biotechnologii są przygotowani do pracy w jednostkach naukowo-badawczych przemysłu biotechnologicznego i przemysłów pokrewnych (przemysł spożywczy, paszowy, farmaceutyczny, kosmetyczny), laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych oraz jednostkach projektowych zajmujących się procesami biotechnologicznymi.
Biotechnologia jest dyscypliną naukową wykorzystującą procesy biologiczne na skalę przemysłową. Biotechnologia oznacza zastosowanie technologiczne, które używa systemów biologicznych, organizmów żywych lub ich składników, żeby wytwarzać lub modyfikować produkty lub procesy w określonym zastosowaniu.
EuropaBio - stowarzyszenie 24 narodowych organizacji biotechnologicznych, które reprezentują 1200 małych i średnich przedsiębiorstw zaangażowanych w badania i prace rozwojowe, testowanie, produkcję i dystrybucję produktów biotechnologicznych (organ opiniodawczy dla Parlamentu Europejskiego, Komisji i Rady Ministrów w sprawach biotechnologii), zaproponowało umowny podział biotechnologii na trzy obszary:
- Biała – biotechnologia przemysłowa wykorzystująca systemy biologiczne w produkcji przemysłowej i ochronie środowiska. Opiera się ona na biokatalizie i bioprocesach. Dzięki tej biotechnologii surowce odnawialne, głównie produkty rolne, są przekształcane z wykorzystaniem komórek pleśni, drożdży, bakterii, czy enzymów z nich pochodzących w cenne chemikalia, leki, biopolimery, czynniki energetyczne, funkcjonalne składniki żywności, itd.
- Zielona – biotechnologia związana z rolnictwem, obejmująca stosowanie metod inżynierii genetycznej w celu doskonalenia produkcji roślinnej czy zwierzęcej. Ważnym obszarem tej biotechnologii jest wprowadzanie transgenicznych roślin do produkcji szczepionek doustnych i rekombinowanych białek, a także wykorzystanie tychże roślin jako surowców odnawialnych w biorafineriach.
- Czerwona - biotechnologia wykorzystywana w ochronie zdrowia, ważny i dynamicznie rozwijający się obszar biotechnologii, w szczególności w zakresie produkcji nowych biofarmaceutyków, rozwoju diagnostyki genetycznej, czy genoterapii i ksenotransplantologii.
Przekonaj się, że warto u nas studiować:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
WYDZIAŁ BIOTECHNOLOGII I HODOWLI ZWIERZĄT
ul. Klemensa Janickiego 32, 71-270 Szczecin
tel. 91-449-6752, 91-449-6754