Mgr inż. Jagoda Kępińska-Pacelik

Numer ORCID: 0000-0001-5925-0694

e-mail: jagoda.kepinska-pacelik@zut.edu.pl

 

Przebieg pracy naukowej

inż.

  • kierunek: kynologia S1, WBiHZ, ZUT w Szczecinie
  • praca pt. „Optymalizacja składu diet dla psów w zależności od wielkości rasy”

mgr inż.

  • kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka S2 (specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności), WNoŻiR, ZUT w Szczecinie
  • praca pt. „Analiza zmian wartości odżywczej i wypiekowej oraz ocena ewentualnych zagrożeń w stosowaniu surowców niekonwencjonalnych w piekarnictwie”
Działalność w Studenckich Kołach Naukowych
  • SKN Żywieniowców (2016 - ... )
  • SKN Technologów Żywności (2020 - 2021)
Wskaźniki bibliometryczne (stan na dzień 20.06.2024 r.)
  • liczba punktów według punktacji MNiSW oraz MEiN stosowanej dla ewaluacji jednostek naukowych (wg roku publikacji) – 2145
  • sumaryczny współczynnik oddziaływania (IF) – 50.756
  • indeks Hirscha (wg Scopus) – 6
Publikacje w czasopismach naukowych
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2024. Fatty acid profiles and fat contents in fish, modification methods and potential uses in the nutrition of dogs and cats. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 370(69)1, 46-60. (DOI:10.21005/AAPZ2024.69.1.5)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Podsiadło C., Tokarczyk G., Biernacka P., Bienkiewicz G. 2023. Nutritional value of banded cricket and mealworm larvae. Foods, 12, 4174. (DOI:10.3390/foods12224174)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Witkowicz R., Frączek K., Bulski K. 2023. Assessment of the content of macronutrients and microbiological safety of dry dog foods. Research in Veterinary Science, 165, 105071. (DOI:10.1016/j.rvsc.2023.105071)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2023. Turmeric and Curcumin—Health-Promoting Properties in Humans versus Dogs. International Journal of Molecular Sciences, 24(19), 14561. (DOI:10.3390/ijms241914561)
  • Kazimierska K., Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2023. Arthrospira – nutritional value, health-promoting properties and possible use as an additive in dog nutrition. A review. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 368(67)3, 9-23. (DOI:10.21005/AAPZ2023.67.3.2)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2023. Nutritional problems of large and giant breed dogs. Part II. Adult dogs. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 367(66)2, 49-63. (DOI:10.21005/AAPZ2023.66.2.5)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Witkowicz R., Podsiadło C. 2023. Mineral and heavy metal content in dry dog foods with different main animal components. Scientific Reports, 13, 6082. (DOI:10.1038/s41598-023-33224-w)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2023. Nutritional problems of large and giant breed dogs. Part I. Puppies. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 366(65)1, 36-46. (DOI:10.21005/AAPZ2023.65.1.4)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Natonek-Wiśniewska M., Krzyścin P. 2023. Assessment of adulteration in the composition of dog food based on DNA identification by real-time PCR. Animal Feed Science and Technology, 298, 115609. (DOI:10.1016/j.anifeedsci.2023.115609)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Mizielińska M., Iwański R. 2023. Chemical Composition and Palatability of Nutraceutical Dog Snacks. Applied Sciences, 13, 2806. (DOI:10.3390/app13052806)
  • Biel W., Podsiadło C., Witkowicz R., Kępińska-Pacelik J., Stankowski S. 2023. Effect of Irrigation, Nitrogen Fertilization and Amino Acid Biostimulant on Proximate Composition and Energy Value of Pisum sativum L. Seeds. Agriculture, 13, 376. (DOI:10.3390/agriculture13020376)
  • Piątkowska E., Biel W., Witkowicz R., Kępińska-Pacelik J. 2022. Chemical Composition and Antioxidant Activity of Asteraceae Family Plants. Applied Sciences, 12(23), 12293. (DOI:10.3390/app122312293)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2022. Wykorzystanie owadów w przemyśle spożywczym - szanse i zagrożenia. Przemysł Spożywczy, 8(76), 46-53. (DOI:10.15199/65.2022.8.6)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2022. Insects in Pet Food Industry - Hope or Threat? Animals, 12(12), 1515. (DOI:10.3390/ani12121515)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2022. Spirulina – dlaczego określana jest mianem super food? Przemysł Spożywczy, 5(76). (DOI:10.15199/65.2022.5.2)
  • Biel W., Natonek-Wiśniewska M., Kępińska-Pacelik J., Kazimierska K., Czerniawska-Piątkowska E., Krzyścin P. 2022. Detection of chicken DNA in commercial dog foods. BMC Veterinary Research 18(92). (DOI:10.1186/s12917-022-03200-z)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Właściwości prozdrowotne oleju konopnego. Przemysł Spożywczy, 1(12). (DOI:10.15199/65.2021.12.5)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Alimentary Risk of Mycotoxins for Humans and Animals. Toxins, 13(11), 822. (DOI:10.3390/toxins13110822)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Mycotoxins - Prevention, Detection, Impact on Animal Health. Processes, 9(11), 2035. (DOI:10.3390/pr9112035)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Hemp - use in the prevention and treatment of diseases of companion animals. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica, 20(3), 15-22. (DOI:10.21005/asp.2021.20.3.02.)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Estimation of major nutrients in dry dog foods and their compliance with nutritional guidelines. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica, 20(1), 35-46. (DOI:10.21005/asp.2021.20.1.04)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Wartość odżywcza zbóż niechlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle. Przemysł Spożywczy, 1(9), 22-29. (DOI:10.15199/65.2021.9.4)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Charakterystyka starych gatunków pszenicy i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, 1(7), 17-23. (DOI:10.15199/65.2021.7.3)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) – źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie. Przemysł Spożywczy, 1(5), 27-30. (DOI:10.15199/65.2021.5.5)
  • Biel W., Jaroszewska A., Stankowski S., Sobolewska M., Kępińska-Pacelik J. 2021. Comparison of yield, chemical composition and farinograph properties of common and ancient wheat grains. European Food Research and Technology, 247, 1525-1538. (DOI 10.1007/s00217-021-03729-7)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Microbiological hazards in dry dog chews and feeds. Animals, 11(3). (DOI 10.3390/ani11030631)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2021. Znaczenie glutenu w technologii żywności i jego wpływ na zdrowie konsumenta. Przemysł Spożywczy, 1(2), 35-38. (DOI 10.15199/65.2021.2.6)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2020. Analysis of mineral compounds in dry dog foods and their compliance with nutritional guidelines. Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica, 19(4), 47-56. (DOI 10.21005/asp.2020.19.4.06)
  • Kępińska J., Biel W. 2020. Ocena zagrożenia metalami ciężkimi w produktach spożywczych. Przemysł Spożywczy, 74(8), 52-56. (DOI 10.15199/65.2020.8.8)
  • Kępińska J., Biel W. 2020. Problem występowania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności. Przemysł Spożywczy, 74(7), 19-24. (DOI 10.15199/65.2020.7.4)
  • Kępińska J., Biel W. 2020. Zagrożenia związane z obecnością mikotoksyn w żywności. Przemysł Spożywczy, 74(2), 24-28. (DOI 10.15199/65.2020.2.5)
Publikacje w materiałach pokonferencyjnych/warsztatowych
  • Kazimierska K., Kępińska-Pacelik J., Biel W. 2024. Test preferencji karm dla psów zawierających dodatek suszonego osocza wieprzowego. Materiały pokonferencyjne z I Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej Psy i Koty w Nauce i Praktyce pt. „Dobrostan psa i kota”, Szczecin, 14.06.2024 r., p. 24.
  • Kępińska-Pacelik J., Biernacka P., Biel W., Tokarczyk G., Bienkiewicz G. 2024. Analiza profilu kwasów tłuszczowych w karmach dla kotów. Materiały pokonferencyjne z I Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej Psy i Koty w Nauce i Praktyce pt. „Dobrostan psa i kota”, Szczecin, 14.06.2024 r., p. 25
  • Kępińska-Pacelik J., Kazimierska K., Biel W. 2024. Wartość odżywcza komercyjnych karm pełnoporcjowych dla dorosłych kotów. Materiały pokonferencyjne z I Interdyscyplinarnej Konferencji Naukowej Psy i Koty w Nauce i Praktyce pt. „Dobrostan psa i kota”, Szczecin, 14.06.2024 r., p. 26.
  • Kazimierska K., Kępińska-Pacelik J., Biel W., Shuvar I. Microbial safety and nutritional assessment of wet pet foods for adults dogs and puppies. Materials of International Scientific Conference Student youth and scientific progress. International study of science forum, Lviv, October 4-6 2023, УДК 001.89:631.145, p. 56.
  • Kępińska-Pacelik J., Kazimierska K., Biel W., Shuvar I. Assesment of the content of fat and protein in mealworm, beef and poultry. Materials of International Scientific Conference Student youth and scientific progress. International study of science forum, Lviv, October 4-6 2023, УДК 001.89:631.145, p. 144.
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Kazimierska K. Porównanie zawartości białka i tłuszczu w larwach mącznika młynarka, wołowinie i drobiu. Materiały pokonferencyjne z LXXXVII Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego we Wrocławiu. Polska zootechnika w świetle Europejskiego Zielonego Ładu, 13-15 września 2023 roku, str. 115.
  • Kazimierska K., Biel W., Kępińska-Pacelik J. Ocena wartości odżywczej i jakości karm dla psów. Materiały pokonferencyjne z LXXXVII Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego we Wrocławiu. Polska zootechnika w świetle Europejskiego Zielonego Ładu, 13-15 września 2023 roku, str. 114.
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Witkowicz R., Shuvar I. Assessment of the content of macronutrients in grain-included and grain-free dry dog ​​foods. Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum: reports of the participants of the international scientific and practical conference, June 1-2, 2023, Mykolaiv / Ministry of Education and Science of Ukraine; Mykolaiv National Agrarian University. Mykolaiv: MNAU, 2023, p. 81-82.
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Biernacka P., Tokarczyk G. Selected species of edible insects as a source of fatty acids. 2nd International Scientific Conference “Students in Animal Science and Aquaculture – challenges and research”. Warsaw, 9 May 2023. The Book of Abstracts, p. 20.
  • Kępińska-Pacelik J., Jacuńska W., Biel W., Shuvar I. Fatty acid content of dry dog foods with different sources of animal components. Materials of International Scientific and Practical Conference "Студентська молодь і науковий прогрес в АПК: тези доп. Міжнар. студ. наук. форуму", Lviv-Obroshyne, 4-6 October 2022, УДК 001.89:631.145 p. 59-60.
  • Kępińska-Pacelik J., Jacuńska W., Biel W., Shuvar I. Effect of animal protein source on the content of calcium and phosphorus in dry dog foods. Materials of International Scientific and Practical Conference "Студентська молодь і науковий прогрес в АПК: тези доп. Міжнар. студ. наук. форуму", Lviv-Obroshyne, 4-6 October 2022, УДК 001.89:631.145 p. 61-62.
  • Jacuńska W., Kępińska-Pacelik J., Biel W., Maciejewska-Markiewicz D., Matysiak B., Kołodziej-Skalska A. Ocena wartości energetycznej i jakości tłuszczu w karmach dla szczeniąt. Materiały pokonferencyjne z LXXXVI Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego w Krakowie. Hodowla i chów zwierząt w Polsce - od tradycji do nowoczesności - 100 lat Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 21-23 września 2022 roku.
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Shuvar I., Stadnytska O. Proximate composition of spirulina (Arthrospira platensis). Materials of International Scientific and Practical Conference "State, achievements and prospects of agricultural science and production in the conditions of european integration". Lviv-Obroshyne, 2-3 June 2022, p. 43-45. (УДК 631.636(082))
  • Misiorna P., Kępińska-Pacelik J., Biel W., Shuvar I., Stadnytska O. PCR analysis of dry dog foods: discrepancies between ingredients and labeling. Materials of International Scientific and Practical Conference "State, achievements and prospects of agricultural science and production in the conditions of european integration". Lviv-Obroshyne, 2-3 June 2022, p. 61-63. (УДК 631.636(082))
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. Proximate composition of edible insects species used in animal nutrition. 1st International Scientific Conference “Students in Animal Science and Aquaculture – challenges and research”. Warsaw, 11 May 2022. The Book of Abstracts, p. 15.
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W. Hemp (Cannabis sativa L.) seed oil - use in the prevention and treatment of diseases of companion animals. The International Conference 20th Anniversary of the Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica Journal. Szczecin, 14 October 2021, p. 51-52. (ISBN: 978-83-7663-329-9)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Shuvar I. Nutritional value of cereals and assessment of possible threats. Materials of The XXII International Scientific and Practical Forum, Theory And Practice of The Development of Agricultural Complexes and Rural Areas. Lwów, Ukraina, 5-7 October 2021, p. 104-105. (ISBN: 978-966-2942-46-7)
  • Królaczyk K., Kobylińska A., Kępińska-Pacelik J., Rudnik K., Biel W. Wartość odżywcza i potencjał antyoksydacyjny Origanum majorana L. LXXXV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego. Perspektywy i zagrożenia w hodowli i użytkowaniu zwierząt. Olsztyn, 23-24 września 2021 r., s. 143. (ISBN: 978-83-953168-2-1)
  • Kępińska-Pacelik J., Biel W., Shuvar I. Major nutrients mineral compounds in dog food and their compliance with nutritional guidelines. Konferencja Międzynarodowa „Роль науково-технічного забезпечення розвитку агропромислового комплексу в сучасних ринкових умовах”. Dniepr, Ukraina, 25 February 2021, УДК 633.15:631.527, p. 476.
  • Biel W., Królaczyk K., Kazimierska K., Kępińska J. 2020. Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych u psów sportowych. Siódme Warsztaty Kynologiczne, Szczecin, wrzesień 2020 r., 7-13. W: Materiały z warsztatów Pies w sporcie i rekreacji, Szczecin 09.2020 (ISBN: 978-83-7663-311-4)
  • Kępińska J., Biel W. 2020. Suszone gryzaki – smaczna przekąska czy mikrobiologiczne zagrożenie? Pies w sporcie i rekreacji. Siódme Warsztaty Kynologiczne, Szczecin, wrzesień 2020 r., 30-34. W: Materiały z warsztatów Pies w sporcie i rekreacji, Szczecin 09.2020 (ISBN: 978-83-7663-311-4)
  • Kępińska J., Nowak S. 2019. MCT w diecie psa. 80-lecie ZKWP. Szóste Warsztaty Kynologiczne, Barzkowice 17-18 maja 2019 r., 47-50. W: Materiały z warsztatów 80-lecie Związku Kynologicznego w Polsce, Barzkowice 17-18.05.2019 (ISBN: 978-83-7663-293-3)
Rozdziały w książkach/monografiach
  • Biel W., Kępińska-Pacelik J. 2023. Spirulina - "zielone mięso" o niezwykłych właściwościach. Dietetyka i żywienie psów i kotów, Medical Tribune, str. 46-57 (ISBN: 978-83-66946-41-5)
Referaty wygłoszone w trakcie konferencji naukowych
  • 09.05.2023 r., University of Life Sciences, Warsaw, IInd International Scientific Conference “Students in Animal Science and Aquaculture – challenges and research”. Referat pod tytułem: Selected species of edible insects as a source of fatty acids (wystąpienie - I miejsce)
  • 11.05.2022 r., University of Life Sciences, Warsaw, Ist International Scientific Conference “Students in Animal Science and Aquaculture – challenges and research”. Referat pod tytułem: Proximate composition of edible insects species used in animal nutrition (wystąpienie - III miejsce)
  • 18.11.2021 r., SGGW w Warszawie, Ogólnopolska Konferencja Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”. Referat pod tytułem: Ocena wartości odżywczej pełnoziarnistej mąki gryczanej oraz jej wpływu na wybrane cechy jakościowe przekąsek ekstrudowanych (wystąpienie - II miejsce)