1. Uziębło L., Gulewicz K., Tarasewicz Z., Bednarczyk M., Szczerbińska D., Ligocki M. 1996, Effect of lupin alkaloid fractions level on performance and blood parameters in chickens. J. Anim. and Feed Sci., 5, 261-271
2. Szczerbińska D., Dańczak A., Tarasewicz Z. 1999, A relationship between emu (Dromaius novaehollandiae) egg guality and hatching rate. Arch. Geflugelk., 63, 4, 185-187
3. Szczerbińska D., Tarasewicz Z., Dańczak A., Ligocki M. 2000, The response of growing quails to diets containing oligosaccharides isolated from seeds of narrow-leaved lupin (Lupinus angustifolius). J. Anim. and Feed Sci., 9, 200: 505-512
4. Szczerbińska D., Piech M., Dańczak A., Tarasewicz Z., Ligocki M. 2001, Evaluation of nutritional value of hulled and naked oats in feeding reproductive quails. Arch. Geflugelk., 65 (6), 269-273
5. Szczerbińska D., Dańczak A., Majewska D., Tarasewicz Z., 2003. Podstawy utrzymania i żywienia emu. Ser. Nauka –Gospodarce, AR, Szczecin, pp. 1-46
6. Szczerbińska D., Majewska D., Dańczak A., Tarasewicz Z., Ligocki M., 2003. Hatchability of emu eggs in relation to incubation temperature. Electronic J. Polish Agric. Univ., Ser. Anim. Husb. V. 6, 2, 1-6
7. Szczerbińska D., Tarasewicz Z., Majewska D., Dańczak A., Ligocki M., Romaniszyn K., 2004. Effect of relative humidity on the hatchability of emu (Dromaius novaehollandiae) eggs. Electronic J. Polish Agric. Univ., Ser. Anim. Husb. 2004, V. 7, 2,1-7
8. Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Majewska D., Dańczak A., Romaniszyn K., Gulewicz P., 2004. Assessment of the influence of oligosaccharides isolated from pea seeds on functional quality of quail. Czech. J. Anim. Sci., 49, 6, 246-257
9. Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Ligocki M., Dańczak A., Majewska D., Romaniszyn K., 2005. The effect of low-protein diet on Japanese quail rearing, egg quality and hatchability. Journal of Anim. and Feed Sci., 14, Suppl. 1, 499-502
11. Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Majewska D., Dańczak A., Ligocki M., Wolska A., 2006. The effect magnetic field on hatchability of Japanese guail eggs. Czech J. Anim.Sci., (8), 51, 355-360
12. Tarasewicz Z., Ligocki M., Szczerbińska D., Majewska D., Dańczak A., 2006. Different level of crude protein and energy – protein ratio in adult quail diets. Arch. Tierz. Dummerstorf 49, (Spec. ISS.), 325-331
13. Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Ligocki M., Wiercińska M., Majewska D., Romaniszyn K., 2006. The effect of differentiated dietary protein level on the performance of breeder quails. Anim. Sci. Pap. Rep., 24 , 3, 207-216
14. Gardzielewska J., Jakubowska M., Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Karamucki T., 2006. The effect of Zn and Se feed supplementation and quality traits of breast muscles in quails. Anim. Sci. Pap. And Reports, 24, Suppl. 2, 87-92
15. Tarasewicz Z., Gardzielewska J., Szczerbińska D., Ligocki M., Jakubowska M., Majewska D., 2007. The effect of feeding with low-protein feed mixes on the growth and slaughter value of young male Pharaoh quails. Arch. Tierz., Dummersdorf 50, 5, 520-530
16. Szczerbińska D., Majewska D., Dańczak A., Tarasewicz Z. 2007. Emu. Wyd. Nauk. AR w Szczecinie, pp. 1-131
17. Szczerbińska D., Tarasewicz Z., Dańczak A., Ligocki M., Oszczak P., Romaniszyn K., 2008. Einfluss einer Diät mit Zink - oder Selenbioplexen auf Produktivität von Wachteln unter dem Aspekt der Nutrizeutika-Gewinnung. Tierärztl. Umschau 63, 272-275
18. Tarasewicz Z., Ligocki M., Lis S., Szczerbińska D., Majewska D., Vovk S., 2008. Vergleich des Einflusses von Flavomycin und Oligosacchariden als Futterzusätze auf die Ei-und Fleischqualität von Wachteln. Tierärztl. Umschau 63, 2, 104-109
19. Majewska D., Szczerbińska D., Tarasewicz. Z., Ligocki M., Dańczak A., 2008. Age-related changes in the quality of emu (Dromaius novaehollandiae) eggs. Arch. Geflügelk., 72(4), 168-173
20. Tarasewicz Z., Ligocki M., Majewska D., Lis S., Szczerbińska D., Mackiewicz P., 2008. Eggshell colour and its effect on eggs quality and hatchability of Faraho breed quails. Tierärztl. Umschau 63, 12, 673-677
21. Majewska D., Jakubowska M., Ligocki M., Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Karamucki T., Sales J., 2009. Physiochemical characteristics, proximate analysis and mineral composition of ostrich meat as influenced by muscle. Food Chemistry, 117, 207- 211
22. Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Majewska D., Ligocki M., Dańczak A., 2010. Anwendung von Erbsen In der Futterung von jungen Wachteln der Rasse Faraho. Tierärztl. Umschau 65, 119-124
23. Gardzielewska J., Tarasewicz Z., Jakubowska M., Szczerbińska D., Karamucki T., Rybarczyk A., 2010. Einfluss der Futterung von Erbsen auf die Brustmuskelqualitat von Wachteln. Tierärztl. Umschau 65
24. Majewska D., Ligocki M., Lis S., Sammel A., Szczerbińska D., Tarasewicz Z., 2011. Laying performance and egg quality in emus In two reproductive seasons. Tierärztl. Umschau 11, 466-471
25. Szczerbińska D., Tarasewicz Z., Gulewicz P., Majewska D., Ligocki M., 2012: Evaluation of the possibility of using oligosaccharide-free pea in Japanese quail nutrition. Turk. J. Vet. Anim. 36(1)
26. Szczerbińska D., Tarasewicz Z., Sulik M., Kopczyńska E., Pyka B., 2012: Effect of the diet with common flax (Linum usitatissimum)and black cumin seeds (Nigella sativa) on quail performance and reproduction. Animal Science Papers and Reports 30(3): 261-269.
27. Szczerbińska D., Tarasewicz Z., Majewska D., 2012: „Lęgi” rozdział w podręczniku Hodowla i użytkowanie drobiu. PWRiL Warszawa: 227-260.
28. Szczerbińska D., 2012: "Emu” rozdział w podręczniku Hodowla i użytkowanie drobiu
29. M.A.G. de Bakker, D.A. Fowler, K. den Oude, E.M Dondorp, M.C. Garrido Navas, J.O. Horbanczuk, J-Y Sire, D. Szczerbińska, M.K. Richardson, 2013: Digit loss in archosaur evolution and the interplay between selection and constraints. Nature, IF: 36,28