Centrum Dydaktyczno-Badawcze Nanotechnologii, al. Piastów 45, 70-311 Szczecin
Skład osobowy:
1. | Dr hab. inż. Paweł Nawrotek, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: pawel.nawrotek@zut.edu.pl tel. 91-449-6710 |
2. | Dr hab. Dorota Jankowiak, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: dorota.jankowiak@zut.edu.pl tel. 91-449-6711 |
3. | Dr hab. inż. Karol Fijałkowski, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: karol.fijalkowski@zut.edu.pl tel. 91-449-6714 |
4. | Dr hab. inż. Małgorzata Jakubowska, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: malgorzata.jakubowska@zut.edu.pl tel. 91-449-6706 |
5. | Dr hab. Jolanta Karakulska, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: jolanta.karakulska@zut.edu.pl tel. 91-449-6712 |
6. | Dr hab. inż. Tadeusz Karamucki, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: tadeusz.karamucki@zut.edu.pl tel. 91-449-6707 |
7. | Dr inż. Radosław Drozd Adiunkt | e-mail: radoslaw.drozd@zut.edu.pl tel. 91-449-6709 |
8. | Dr inż. Anna Żywicka Asystent | e-mail: anna.zywicka@zut.edu.pl tel. 091-449-6709 |
9. | Dr inż. Jolanta Antoszek St. specjalista | e-mail: jolanta.antoszek@zut.edu.pl tel. 91-449-6713 |
10. | Mgr inż. Magdalena Ferlas-Wojciechowska Specjalista | e-mail: magdalena.ferlas-wojciechowska@zut.edu.pl tel. 91-449-6713 |
11. | Mgr inż. Aleksandra Łupkowska Doktorant | e-mail: aleksandra.lupkowska@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
12. | Mgr inż. Bartłomiej Grygorcewicz Doktorant | e-mail: bartlomiej.grygorcewicz@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
13. | Mgr inż. Robert Moroch Doktorant | e-mail: robert.moroch@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
14. | Mgr inż. Xymena Stachurska Doktorant | e-mail: xymena.stachurska@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
15. | Mgr inż. Magdalena Szymańska Doktorant | e-mail: magdalena.szymanska@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
16. | Mgr inż. Daria Ciecholewska Doktorant | e-mail: daria.ciecholewska@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
17. | Mgr inż. Katarzyna Pendrak Doktorant | e-mail: katarzyna.pendrak@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
18. | Mgr inż. Marta Woroszyło Doktorant | e-mail: marta.woroszylo@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 |
Obszary badawcze jednostki
- Ocena i wykorzystanie potencjału biotechnologicznego użytecznych mikroorganizmów.
- Szczegółowa analiza właściwości biologicznych i chorobotwórczych wybranych odzwierzęcych patogenów bakteryjnych.
- Diagnostyka mikrobiologiczna realizowana przy użyciu tradycyjnych i nowoczesnych technik laboratoryjnych.
- Optymalizacja produkcji oraz polepszanie cech jakościowych celulozy bakteryjnej.
- Ocena potencjału aplikacyjnego bakteriofagów.
- Diagnostyka immunologiczna i immunoprofilaktyka chorób zakaźnych zwierząt.
- Potencjał antyoksydacyjny wybranych tkanek i narządów zwierząt.
- Wykorzystanie i właściwości wolnych i immobilizowanych enzymów w procesach przemysłowych.
- Immobilizacja i koimmobilizacja enzymów i komórek.
- Farmakokinetyka leków modelowych.
- Wpływ pro- i prebiotyków oraz dodatków ziołowych stosowanych w tuczu zwierząt na właściwości technologiczne i funkcjonalne mięsa.
- Wpływ czynników przed- i poubojowych na jakość mięsa wieprzowego i drobiowego oraz aktywność wybranych enzymów mięśniowych.
- Wpływ czynników genetycznych i pozagenetycznych na jakość mięsa zwierząt rzeźnych.
- Zastosowanie kultur bakteryjnych w kształtowaniu jakości i trwałości mięsa.
- Doskonalenie metod pomiaru barwy mięsa w ocenie jego jakości.