Centrum Dydaktyczno-Badawcze Nanotechnologii, al. Piastów 45, 70-311 Szczecin
Skład osobowy
1. | Prof. dr hab. inż. Karol Fijałkowski Profesor (kierownik katedry) | e-mail: karol.fijalkowski@zut.edu.pl tel. 91-449-6714 pok. 2/23 |
2. | Dr hab. Dorota Jankowiak, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: dorota.jankowiak@zut.edu.pl tel. 91-449-6711 pok. 2/20 |
3. | Dr hab. inż. Paweł Nawrotek, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: pawel.nawrotek@zut.edu.pl tel. 91-449-6710 pok. 2/19 |
4. | Dr hab. Jolanta Karakulska, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: jolanta.karakulska@zut.edu.pl tel. 91-449-6711 pok. 2/20 |
5. | Dr hab. inż. Tadeusz Karamucki, prof. ZUT Profesor uczelni | e-mail: tadeusz.karamucki@zut.edu.pl tel. 91-449-6707 pok. 2/21 |
6. | Dr hab. inż. Małgorzata Jakubowska, prof. ZUT Professor emeritus | e-mail: malgorzata.jakubowska@zut.edu.pl tel. 91-449-6707 pok. 2/21 |
7. | Dr inż. Radosław Drozd Adiunkt | e-mail: radoslaw.drozd@zut.edu.pl tel. 91-449-6709 pok. 2/22 |
8. | Dr inż. Anna Żywicka Adiunkt | e-mail: anna.zywicka@zut.edu.pl tel. 091-449-6709 pok. 2/22 |
9. | Dr inż. Daria Ciecholewska-Juśko Adiunkt | e-mail: daria.ciecholewska@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 pok. 2/27 |
SEKRETARIAT | ||
9. | Mgr inż. Magdalena Ferlas-Wojciechowska St. specjalista | e-mail: magdalena.ferlas-wojciechowska@zut.edu.pl tel. 91-449-6713 pok. 2/24 |
10. | Dr inż. Magdalena Charęza Specjalista | e-mail: magdalena.szymanska@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 pok. 2/27 |
DOKTORANCI |
| |
11. | Mgr inż. Marta Maślanko Doktorant | e-mail: marta.maslanko@zut.edu.pl tel. 091-449-6713 pok. 2/27 |
Obszary badawcze jednostki
- Biosynteza, modyfikacje, analiza właściwości i poszukiwanie nowych zastosowań dla bionanocelulozy - celulozy wytwarzanej przez bakterie.
- Analiza wpływu wirującego pola magnetycznego na mikroorganizmy oraz możliwości jego wykorzystania w procesach biotechnologicznych.
- Szczegółowa analiza właściwości biologicznych i chorobotwórczych wybranych odzwierzęcych patogenów bakteryjnych.
- Diagnostyka mikrobiologiczna realizowana przy użyciu tradycyjnych i nowoczesnych technik laboratoryjnych.
- Ocena potencjału aplikacyjnego bakteriofagów.
- Diagnostyka immunologiczna i immunoprofilaktyka chorób zakaźnych zwierząt.
- Potencjał antyoksydacyjny wybranych tkanek i narządów zwierząt.
- Wykorzystanie i właściwości wolnych i immobilizowanych enzymów w procesach przemysłowych.
- Immobilizacja i koimmobilizacja enzymów i komórek.
- Farmakokinetyka leków modelowych.
- Wpływ pro- i prebiotyków oraz dodatków ziołowych stosowanych w tuczu zwierząt na właściwości technologiczne i funkcjonalne mięsa.
- Wpływ czynników przed- i poubojowych na jakość mięsa wieprzowego i drobiowego oraz aktywność wybranych enzymów mięśniowych.
- Wpływ czynników genetycznych i pozagenetycznych na jakość mięsa zwierząt rzeźnych.
- Zastosowanie kultur bakteryjnych w kształtowaniu jakości i trwałości mięsa.
- Doskonalenie metod pomiaru barwy mięsa w ocenie jego jakości.