Kierunek studiów: BIOTECHNOLOGIA
Studia I stopnia (inżynierskie)
Przedmioty obowiązkowe
- Genetyka ogólna
- Inżynieria genetyczna
- Metody inżynierii genetycznej zwierząt (wsp.)
Przedmioty obieralne
- Biologiczne bazy danych
- Epigenetyka
- Mechanizmy ewolucji genomów
- Najnowsze trendy transgenezy
- Nutri-, farmako- i toksykogenomika
- Podstawy genetyki człowieka
Studia II stopnia (magisterskie)
Przedmioty obowiązkowe
- Bioinżynieria w produkcji zwierzęcej (wsp.)
- Bioinżynieria w produkcji żywności (wsp.)
- Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologii (wsp.)
- Genomika i transkryptomika
- Inżynieria kwasów nukleinowych
Przedmioty obieralne
- Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacji
- Filogenetyka molekularna
- Markery genetyczne jakości żywności
- Metody genetyki molekularnej w diagnostyce
Kierunek studiów: KYNOLOGIA
Studia I stopnia (inżynierskie)
Przedmioty obowiązkowe
- Agresja u psów (wsp.)
- Genetyka ogólna
- Genetyka psów
- Wykorzystanie diagnostyki molekularnej w chowie i hodowli psów
Przedmioty obieralne
- Chów i hodowla kotów
- Epigenetyka i nutrigenomika psów i innych zwierząt udomowionych
- Filogenetyka i ewolucja psa (wsp.)
- Genomika psowatych
- Markery genetyczne w hodowli zwierząt
Studia II stopnia (magisterskie)
Przedmioty obowiązkowe
- Nutrigenomika i farmakogenomika psów
Kierunek studiów: ZOOTECHNIKA
Studia I stopnia (inżynierskie)
Przedmioty obowiązkowe
- Genetyka ogólna
- Genetyka populacji i metody hodowlane
Przedmioty obieralne
- Genetyczne uwarunkowania wad i chorób zwierząt
- Komputerowa analiza danych markerowych
- Metody klonowania zwierząt
- Podstawy genetyki zachowania zwierząt
Studia II stopnia (magisterskie)
Przedmioty obowiązkowe
- Planowanie i organizacja pracy hodowlanej
Przedmioty obieralne
- Hodowla i użytkowanie gołębi
- Immunogenetyka
- Nutrigenomika
- Nutrigenomika i nutriproteomika zwierząt (wsp.)
Studia podyplomowe - REHABILITACJA ZWIERZĄT
- Choroby genetyczne
Oferta dydaktyczna dla studentów zagranicznych w ramach programu ERASMUS+
- Biological Databases
- Biotechnology and Genetic Engineering
- Genetic Engineering Methods
- Genetic Markers for Food Quality
- Genomics
- Human Genetics
- Molecular Biology
- Molecular Diagnostics
- Transcriptomics