Wydarzenia

Sprawozdanie z wykładu ,,Analiza autentyczności żywności z zastosowaniem testów DNA” 26.01.2016 15:44

20 stycznia 2016 roku o godz. 10:00 w sali B-19 Dra Judyma 12 miał miejsce  wykład otwarty z cyklu Spotkań z Nauką pt. ,,Analiza autentyczności żywności z zastosowaniem testów DNA” wygłoszony przez Pana dra Daniela Polasika z Katedry Genetyki Ogólnej i Hodowli Zwierząt. W wykładzie uczestniczyła młodzież ze szczecińskich szkół gimnazjalnych  oraz ponadgimnazjalnych oraz licealiści z Goleniowa.

Zdjęcia: Małgorzata Szewczuk

Wykład rozpoczął się od przedstawienia największych skandali związanych z fałszowaniem żywności oraz statystyk dotyczących rodzaju produktów i typu fałszerstw. Następnie przybliżono najczęściej stosowane metody analiz DNA w tej dziedzinie. Główna część dotyczyła najnowszych przykładów potwierdzania autentyczności uwzględniających takie produkty jak: ryby, mleko, mięso i ich przetwory oraz oliwa, kawa, ryż, wino, paszmina i chińskie preparaty naturalne. Na koniec wykładu podano rady i wskazówki w jaki sposób można zmniejszyć ryzyko nabycia nieautentycznej żywności.

Po wykładzie młodzież z Goleniowa mogła zwiedzić Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT w Szczecinie pod opieką Pani dr hab. Anity Kołodziej-Skalskiej.