Zajęcia laboratoryjne odbyły się w ramach warsztatów promocyjnych Instytutu Zootechniki PIB Krajowego Laboratorium Pasz Pracowni w Szczecinie. Przywitała nas Pani Kierownik mgr inż. Kamili Szuter oraz Pani mgr inż. Sonia Hiller. Studenci mogli zapoznać się z bazą laboratoryjną oraz specyfiką pracy w zakresie badań biotechnologicznych, chemicznych i środowiskowych prowadzonych w ramach działalności Pracowni Instytutu w Szczecinie. Niezwykle cenne było omówienie charakterystyki struktur Instytutu Zootechniki PIB wraz z wszystkimi jednostkami w Polsce i zaznaczeniem szerokiego wachlarza działalności naukowej oraz usługowej, jak i wkładu w rozwój zootechniczny w Polsce. Studenci mogli zapoznać się z zasadą działania aparatu NIRS (badanie paszy) oraz specyfiką oceny zapachu w próbkach wody pitnej, co okazało się wielką frajdą dla studentów. Wszelkie zasady BHP zostały restrykcyjnie zachowane. Profesjonale zajęcia przygotowane przez mgr inż. Sonię Hiller spotkały się wielkim uznaniem studentów. Realizowane zajęcia niewątpliwie przyczyniły się do pogłębiania wiedzy z zakresu biotechnologii i omówionych zagadnień. Studenci docenili możliwość połączenia wiedzy teoretycznej z praktyką, co pozwoliło na udoskonalenie ich umiejętności i pogłębianie kompetencji, jak również poznanie potencjalnych możliwości rozwoju zawodowego, które mogą być szansą podejmowania atrakcyjnych miejsc pracy.
W imieniu swoim i studentów III roku kierunku Biotechnologia, Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie składam serdeczne podziękowania Kierownictwu i Pracownikom Instytutu Zootechniki za profesjonalne i ciekawe zajęcia.
prof. dr hab. inż. Ewa Czerniawska-Piątkowska
Poniżej kilka zdjęć z naszej wyprawy.