Przebieg pracy naukowej:
- mgr inż. (2010), Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej, ZUT w Szczecinie; kierunek: technologia chemiczna, specjalność – technologia leków i pestycydów
- dr n. tech. (2016), Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej, ZUT w Szczecinie; temat pracy: „Substancje biologicznie aktywne z nowych odmian ziół i ich zastosowanie w technologii kosmetyków i leków”
- dr n. rol. (2021), Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, ZUT w Szczecinie; temat pracy: „Właściwości oraz zastosowanie olejku eterycznego z lawendy lekarskiej w produkcji drobiarskiej”
Studia podyplomowe:
- Chemia kosmeceutyczna, Wydział Chemii, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu
- Kosmetologia i marketing produktu kosmetycznego, Wyższa Szkoła, Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu
- Przygotowanie pedagogiczne dla nauczycieli, Wyższa Szkoła Zarzadzania i Przedsiębiorczości w Wałbrzychu
- Zioła w profilaktyce i terapii, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Wybrane kursy i szkolenia:
Nowoczesne techniki analizy instrumentalnej; chromatograficzne metody separacji i detekcji związków chemicznych (HPLC/LC-MS); spektrometria mas i techniki wielopierwiastkowe; podstawy chromatografii cieczowej; nowoczesne techniki spektroskopowe; walidacja metod chromatograficznych (GC, GC-MS, HPLC, LC-MS); Real-time PCR w analizie ekspresji genów i mikroorganizmów; mikrobiologia farmaceutyczna; innowacyjność i zarządzanie własnością intelektualną, ochrona własności intelektualnej oraz transfer technologii; AI od podstaw; prawo autorskie i patentowe; automatyzacja i robotyzacja w przedsiębiorstwie; certyfikowany specjalista ds. jakości (TÜV); wykorzystanie aromaterapii w pracy behawioralnej ze zwierzętami; dermatologia psów i kotów okiem praktyka; oznakowanie i wdrażanie na rynek UE produktów do pielęgnacji zwierząt; kosmetyki dla zwierząt – projektowanie i wdrażanie na rynek
Staże w ośrodkach naukowych, laboratoriach badawczych oraz przemyśle:
Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego PAN (Jabłonna), Katedra Drobiarstwa i Pszczelnictwa (UWM w Olsztynie), Laboratorium Diagnostyczno-Weterynaryjne „Labo-Wet” (Szczecin), Weterynaryjne Laboratorium Diagnostyczne „Macro Lab” (Września), laboratorium „Biochemik” (Śmiłowo), Laboratorium Zakładowe Polskich Zakładów Zbożowych w Wałczu (Wałcz, Piła), Wytwórnia Pasz „Mega Tierernahrung GmbH” (Eberswalde, Niemcy )
Najważniejsze publikacje:
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Konieczka P., Bucław M., Majewska D., Zych S., Pietruszka A., Sczerbińska, D. Analysis of the Production and Economic Indicators of Broiler Chicken Rearing in 2020–2023: A Case Study of a Polish Farm. Agriculture 2025, 15(2), 139.
- Herosimczyk A.,Ożgo M, Ciechanowicz A.K., Lepczyński A., Cabała S., Barszcz M., Taciak M., Adaszyńska-Skwirzyńska M., Kucia M.. Liquid chromatography mass spectrometry plasma proteome analysis in nursery pigs fed diets enriched with native chicory inulin. Journal of Animal and Feed Sciences, 2025, 34, 2, 179–188
- Herosimczyk A., Ożgo M., Lepczyński A., Cabała S., Barszcz M.,Taciak M., Adaszyńska-Skwirzyńska M. Diets enriched with chicory-derived native inulin can affect kidney and liver mineral content in nursery pigs. Journal of Animal and Feed Sciences 2025, 34, 55–60
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Bręcz-Kupiec S., Góra P., Jurkiewicz M., Wąsowicz B., Muzykiewicz A., Sokołowska K.E. Kluczowe wyzwania szczecińskiej nauki z perspektywy młodych naukowców - Reflection paper nr 1 Szczecińskiego Stowarzyszenia Naukowców SATU, 2025, 1-6.
- Zych S., Adaszyńska-Skwirzyńska M., Szewczuk M., Szczerbińska D. Interaction between Enrofloxacin and Three Essential Oils (Cinnamon Bark, Clove Bud and Lavender Flower)—A Study on Multidrug-Resistant Escherichia coli Strains Isolated from 1-Day-Old Broiler Chickens. International Journal of Molecular Sciences 2024, 25, 10, 5220.
- Bucław M., Adaszyńska-Skwirzyńska M., Majewska D., Szczerbińska D., Dzięcioł, M. Evaluation of the Quality of Guinea Fowl (Numida meleagris) Eggs from Free-Range Farming Depending on the Storage Period and Age of Laying Hens. Foods 2024, 13, 2161.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Dzięcioł M., Bucław M., Majewska D., Szczerbińska D. Determination of Sesquiterpenic Acids with Sedative Properties in Extracts of Medicinal Lavender (Lavandula angustifolia Mill.). Applied Sciences (Switzerland) 2024, 14, 2, 554.
- Lepczyński A., Herosimczyk A., Bucław M., Adaszyńska-Skwirzyńska M. Antibiotics in avian care and husbandry-status and alternative antimicrobials. Physical Sciences Reviews 2024, 9, 701-753.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Zych S., Bucław M., Majewska M., Dzięcioł M., Szczerbińska D. Evaluation of the Antibacterial Activity of Gentamicin in Combination with Essential Oils Isolated from Different Cultivars and Morphological Parts of Lavender (Lavandula angustifolia Mill.) against Selected Bacterial Strains. Molecules 2023, 28, 15, 5781.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Dzięcioł M., Szczerbińska D. Lavandula angustifolia essential oils as effective enhancers of fluconazole antifungal activity against Candia albicans. Molecules 2023, 23, 3, 1176.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Zych S., Szczerbińska D. In vitro antibacterial effect of enrofloxacin combined with lavender essential oil on selected Salmonella serotypes isolated most commonly in poultry. Medycyna Weterynaryjna 2023, 79, 4, 182-185.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Szczerbińska D., Zych S. The use of lavender (Lavandula angustifolia) essential oil as an additive to drinking water for broiler chickens and its (in vitro) reaction with enrofloxacin. Animals 2021, 11, 6, 1535.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Szczerbińska D., Zych S. Antibacterial activity of lavender essential oil and linalool combined with gentamicin on selected bacterial strains. Medycyna Weterynaryjna 2020, 76, 2, 115–118.
- Szczerbińska D., Sulik M., Majewska D., Ligocki M., Adaszyńska-Skwirzyńska M. Effect of diet supplemented with black cumin (Nigella sativa) seeds on egg yolk fatty acid profile and egg yolk cholesterol level of Japanese quail (Coturnix japonica). Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica 2020, 19, 31-38.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Szczerbińska D. The effect of lavender (Lavandula angustifolia) essential oil as a drinking water supplement on the production performance, blood biochemical parameters, and ileal microflora in broiler chickens. Poultry Science 2019, 98, 358–365.
- Andrys D., Adaszyńska-Skwirzyńska M., Kulpa D. Jasmonic acid changes the composition of essential oil isolated from narrow-leaved lavender propagated in in vitro cultures. Natural Product Research 2018, 32, 7, 834–839.
- Andrys D., Adaszyńska-Skwirzyńska M., Kulpa D. Essential oil obtained from micropropagated lavender, its effect on HSF cells and application in cosmetic emulsion as natural preservative. Natural Product Research 2018, 32, 7, 849–853.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Szczerbińska D. Use of essential oils in broiler chicken production – a review. Annals of Animal Sciences 2017, 2, 317–335.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Dzięcioł M. Comparison of phenolic acids and flavonoids contents in various cultivars and parts of common lavender (Lavandula angustifolia) derived from Poland. Natural Product Research 2017, 31, 21, 2575–2580.
- Malarczyk K., Dzięcioł M., Adaszyńska-Skwirzyńska M. Porównanie ilości oraz składu ekstraktów otrzymanych z kwiatów lawendy za pomocą różnych technik ekstrakcji. Przemysł Chemiczny 2015, 98, 8, 1292–1295.
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Swarcewicz M., Dobrowolska A. The potencial of use lavender from vegetable waste as effective antibacterial and sedative agents. Medicinal Chemistry 2014, 4, 11, 734–737.
- Adaszyńska M., Swarcewicz M. Antimicrobial properties of selected secondary plant metabolities and their application in medicine. Medical and Biological Science 2013, 27, 5–15.
- Adaszyńska M., Swarcewicz M., Dzięcioł M., Dobrowolska A. Antibacterial activity, chemical composition and mineral contents of lavender from Poland (Lavandula angustifolia). Natural Product Research 2013, 27, 16, 1497–1501.
- Swarcewicz M., Adaszyńska M., Wrzesińska E. Chemical composition from macerated plant parts of white mustard (Sinapis alba L.). Chemistry of Natural Compounds 2013, 49, (3), 557–558.
- Adaszyńska M., Swarcewicz M. Olejki eteryczne jako substancje aktywne lub konserwanty w kosmetykach. Wiadomości Chemiczne 2012, 66, (1,2), 139–158.
- Adaszyńska M., Swarcewicz M., Dobrowolska A. Chemical and mineral composition in varietes of lavender (Lavandula angustifolia). Progress in Plant Protection 2011, 51, 15–20.
Uzyskane patenty:
- Adaszyńska-Skwirzyńska M., Dzięcioł M. Sposób wzmacniania skuteczności działania przeciwgrzybiczego flukonazolu i kompozycja farmaceutyczna o działaniu przeciwgrzybiczym. Numer zgłoszenia: P.423480 (2020).
- Adaszyńska M., Swarcewicz M., Markowska-Szczupak A. Zastosowanie olejku eterycznego z lawendy wąskolistnej odmiany „Blue River”. Numer zgłoszenia: P. 398838 (2012).
Udział w wybranych konferencjach naukowych:
- The 45th Swiss Animal Nutrition Conference “Animal Nutrition in Changing Times”, Zurich, Szwajcaria, 2025 r.
- I Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa Psy i Koty w Nauce i Praktyce pt. „Dobrostan psa i kota”, Szczecin, 2024 r.
- XVII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne, Poznań, 2023 r.
- International Poultry Symposium PB WPSA “Science for Practice – Practice for Science”. Zagrze, 2018r.
- International Conference on Biotechnology and Welfare in Animal Science with a session on „7th Poultry Days”, Kraków, 2017 r.
- XXVIII International Poultry Symposium PB WPSA “Science for Practice – Practice for Science” Licheń Stary, 2016 r.
- The XVIII International Congress “Phytopharm 2015”, Bonn, Niemcy, 2015 r.
- 30th International Symposium on Chromatography, Salzburg, Austria, 2014 r.
- 15th JCF Fruhjahrssymposium, Berlin, Niemcy, 2013 r.
- The XVII International Congress “Phytopharm 2013”, Wiedeń, Austria, 2013 r.
- International Symposium on Essential Oils, Budapeszt, Węgry, 2013 r.
- IX Konferencja Technologie Bezodpadowe i Zagospodarowanie Odpadów w Przemyśle i Rolnictwie, Międzyzdroje, 2013 r.
- 8th International Symposium on Chromatography of Natural Product, Lublin, 2012 r.
- The XVI International Congress “Phytopharm 2012”, Sankt-Petersburg, Rosja, 2012 r.
- 2nd International Conference of Young Scientists „Chemistry and Chemical Technology 2011 (CCT-2011”), Lwów, 2011 r.
- II Conference of Bioactive Plant Compounds Structural and Applicative Aspects, Puławy, 2011 r.
Członkostwo:
- Szczecińskie Stowarzyszenie Naukowców SATU (od 2024 r.)
- Polskie Towarzystwo Aromaterapeutyczne (od 2023 r.)
- World's Poultry Science Association (od 2017 r.)
Nagrody i wyróżnienia:
- Stypendium Naukowe Prezydenta Miasta Szczecin dla najlepszych doktorantów (przyznane trzykrotnie w latach 2013, 2014, 2015)
- I miejsce w konkursie Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Szczecinie „Inwestycja w wiedzę motorem rozwoju innowacyjności w regionie – II edycja”
- I miejsce w sesji plakatowej Collegium Medicum - III Ogólnopolska Konferencja Doktorantów i Młodych Naukowców w Bydgoszczy
Zainteresowania naukowe:
- Antybiotykooporność i naturalne substancje przeciwdrobnoustrojowe
- Metody izolacji roślinnych substancji biologicznie aktywnych
- Aktywność biologiczna wtórnych metabolitów roślinnych
- Zastosowanie fitobiotyków w żywieniu zwierząt
- Wykorzystanie aromaterapii u zwierząt
- Dermokosmetyki dla zwierząt
Kontakt:
- e-mail: madaszynska@zut.edu.pl
- Tel. mob. +48 691 841 311