14 czerwca zostaliśmy zaproszeni do uczestnictwa w organizowanym przez gimnazjum im. Jana Pawła II w Maszewie Festiwalu Zdrowia. W organizowanych przez to gimnazjum festiwalach uczestniczymy już czwarty rok. Zostajemy zawsze życzliwie przyjęci przez uczniów i nauczycieli. Uczniowie z zainteresowaniem i zaangażowaniem biorą udział w organizowanych przez nas zajęciach. Tym razem przedstawialiśmy właściwości odżywcze mięsa wieprzowego, konsekwencje spożywania jego nadmiaru i mity z nim związane. Aktualnie wieprzowina znacznie różni się pod względem zawartości tłuszczu od tej sprzed 30 lat. Nie jest prawdą też, że wieprzowina zawiera duże ilości cholesterolu, gdyż jej wartość dietetyczna również uległa zmianie. Zawiera także wartościowe mikroelementy i witaminy. Zawartość witaminy E największa jest w boczku, gdyż jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Zagrożeniem dla zdrowia społeczeństwa nie jest sama wieprzowina, ale sposób jej obróbki i spożywane ilości. Groźniejsze niż sam cholesterol są produkty jego utleniania o właściwościach rakotwórczych, których ilość wzrasta wraz z czasem przechowywania, także w stanie zamrożonym. W Festiwalu tym oprócz naszej uczelni uczestniczyli też pracownicy z Uniwersytetu Szczecińskiego oraz ratownicy.