Pani dr hab. Ewa Czerniawska-Piątkowska przedstawiła ofertę kształcenia na WBiHZ ZUT w Szczecinie oraz wygłosiła wykłady dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych w Zespole Szkół nr 5 im. J. Wybickiego - XVIII Liceum Ogólnokształcące w Szczecinie, w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Szczecinie, XIV Liceum Ogólnokształcącym z Oddziałami Dwujęzycznymi w Szczecinie oraz w Gimnazjum nr 2 im. Ludzi Spod Znaku Rodła w Złotowie.
1."Mleko-wiem co piję" w Gimnazjum nr 2 im. Ludzi Spod Znaku Rodła w Złotowie- 4.02.2015r.
W wykładzie młodzież została zapoznana z definicją mleka według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej. Omówione zostały również wybrane czynniki środowiskowe i genetyczne wpływające na jego jakość. Pokazywano w jaki sposób można ocenić jego jakość organoleptyczną aby wykryć wady surowca. Szczegółowo przedstawiony został również skład mleka dużych i małych przeżuwaczy w porównaniu z mlekiem ludzkim.
2."Znaczenie mleka w codziennej diecie" w Zespole Szkół nr 5 im. J. Wybickiego - XVIII Liceum Ogólnokształcące w Szczecinie- 19.02.2015r.
W trakcie wykładu podkreślono znaczenie mleka w diecie człowieka. Szeroko omówiono też jego skład i wartość odżywczą porównując mleko krowie, kozie oraz ludzkie. Prelegentka scharakteryzowała wybrane produkty mleczarskie: mleko spożywcze, jogurt, kefir i sery oraz zwróciła uwagę, że prawidłowo zbilansowana dieta to nie tylko obecność dowolnego produktu mleczarskiego ale również ich poprawny dobór pod względem jakościowym i funkcyjnym, który niewątpliwie ma wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
3."Fascynujący świat serów" w Zespole Szkół nr 5 im. J. Wybickiego- XVIII Liceum Ogólnokształcące w Szczecinie- 19.02.2015r.
W wykładzie młodzież słuchała z zaciekawieniem ciekawostek z historii produkcji sera związanego z udomowieniem i hodowlą zwierząt. Na zdjęciach pokazano muzeum sera oraz omawiano najciekawsze fakty. Przedstawiono podział serów ze względu na rodzaj użytego mleka (krowiego, owczego i koziego), rodzaju skrzepu mleka, zawartości tłuszczu w suchej masie sera oraz zawartości wody (np. twarde, półtwarde i miękkie).
4."Kazeina-biały skarb"" w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2, XIV Liceum Ogólnokształcącym z Oddziałami Dwujęzycznymi w Szczecinie- 18.04.2015r.
W wykładzie omówiono szczegółowo białka mleka z wyeksponowaniem białek kazeinowych. Omówiona została ich budowa i funkcje, zwrócono uwagę, które warianty genetyczne są najbardziej korzystne dla przemysłu mleczarskiego. Podkreślano też wysoką wartość biologiczną kazeiny, dorównującą białku mięsa i znacznie przewyższającą wartość białek zbóż.