W dniu 22 lutego 2014roku na naszym Wydziale odbył się wykład prof. dra hab. Jerzego Wójcika pt. ,, Bydło – historia udomowienia i znaczenie dla człowieka" kierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych.
Wykład rozpoczął się od przedstawienia historii udomowienia bydła na świecie, jego znaczenia w historii, kulturze i życiu człowieka. Bydło stanowiło ,,przedmiot” czci, kultu i rytualnych obrzędów. Współistnienie człowieka z tym gatunkiem ma długą tradycję. Pierwotnym kierunkiem użytkowania bydła było wykorzystanie tych zwierząt jako siły pociągowej i jako źródła mleka, dopiero w następnej kolejności wykorzystywano je jako zwierzęta rzeźne (początkowo zjadano jedynie osobniki chore i bardzo stare). Mięsne użytkowanie bydła jako główny kierunek produkcji zaistniało dopiero około 200 lat temu. W dalszej części wykładu prof. Jerzy Wójcik scharakteryzował najczęściej występujące rasy bydła w Polsce i na świecie oraz omówił ich sposób wykorzystania, zwracając uwagę na jakość mleka – w przypadku ras mlecznych oraz mięsa przy omawianiu ras mięsnych.
Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem, o czym świadczyły liczne pytania zadawane przez uczniów z Technikum Hodowli Koni z Benic.