Wydarzenia

Sprawozdanie z wykładu "PCB i dioksyny w produktach pochodzenia zwierzęcego” 20.01.2015 09:55

W dniu 30.04.2014 roku pani dr inż. Agnieszka Tomza-Marciniak z Katedry Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska wygłosiła wykład pt." PCB i dioksyny w produktach pochodzenia zwierzęcego”, który poświęcony był problemowi obecności w środowisku i żywności niebezpiecznych dla zdrowia ludzi i zwierząt związków, charakteryzujących się trwałością w środowisku, zdolnością do biokumulacji i wywoływania efektów toksycznych. Pierwsza część wykładu dotyczyła źródeł emisji PCB i dioksyn do środowiska oraz skutków zdrowotnych wynikających z długotrwałej ekspozycji na niskie dawki tych związków. W dalszej części zaprezentowano wyniki badań dotyczących pozostałości omawianych zanieczyszczeń w różnych krajowych produktach spożywczych i odniesiono je do aktualnych normatywów. Zwrócono uwagę, że głównym źródłem narażenia są środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, a następnie przedstawiono procentowy udział różnych rodzajów żywności pochodzenia zwierzęcego w łącznym pobraniu tych związków z dietą. Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej.