Wydarzenia

Uczniowie LO nr 3 w Szczecinie sprawdzają swoją wrażliwość sensoryczną 23.05.2015 09:09

W dniu 20 maja w Pracowni Towaroznawstwa Produktów Spożywczych zostały przeprowadzone zajęcia z oceny sensorycznej żywności. Zajęcia przeprowadzono w 2 etapach.

W etapie pierwszym omówiono podstawowe pojęcia z analizy sensorycznej, oraz czym jest analiza sensoryczna i jakie ma praktyczne zastosowanie w ocenie żywności.

 W drugim etapie licealiści oceniali produkty żywnościowe:

- soki owocowe (pochodzące od różnych producentów) metodą preferencji w 9 stopniowej skali hedonicznej,

- groszek konserwowy (pochodzący od różnych producentów) zgodnie z wymogami Polskiej Normy.

 

Po wykonaniu ocen odbyła się dyskusja panelowa i omówiono uzyskane noty podczas przeprowadzonej oceny produktów, zsumowano oceny, wybrano najlepsze i najgorsze produkty. Zajęcia prowadziła dr hab. Małgorzata Jakubowska.