Wydarzenia

Wykłady w Zespole Szkół nr 5 im. J. Wybickiego w Szczecinie 06.06.2016 11:24

W dniu 23 maja 2016 roku w Zespole Szkół nr 5 im. J. Wybickiego w Szczecinie Pani dr hab. Ewa Czerniawska-Piątkowska z Katedry Nauk o Zwierzętach Przeżuwających, Zakładu Cytogenetyki Molekularnej wygłosiła wykłady:

  • „Czynniki wpływające na jakość mleka”;
  • „Przegląd najciekawszych ras bydła z uwzględnieniem pokroju zwierząt”
  • „Fascynujący świat serów”

 

W wykładach omówiono najważniejsze czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość mleka. Podawano różnorodne przykłady w jaki sposób powinno być prawidłowo pozyskane mleko z zachowaniem jego jakości higienicznej. Pokazywano w jaki sposób można ocenić jego jakość organoleptyczną aby wykryć wady surowca Zwracano uwagę na dobrostan zwierząt. Omówione również zostały najpopularniejsze rasy bydła mlecznego z uwzględnieniem ich cechy pokrojowych. Szczegółowo przedstawiony został skład mleka. W wykładzie „Fascynujący świat serów” młodzież słuchała z zaciekawieniem ciekawostek z historii produkcji sera związanego z udomowieniem i hodowlą zwierząt. Na zdjęciach pokazano muzeum sera oraz omawiano najciekawsze fakty. Przedstawiono podział serów ze względu na rodzaj użytego mleka (krowiego, owczego i koziego), rodzaju skrzepu mleka, zawartości tłuszczu w suchej masie sera oraz zawartości wody (np. twarde, półtwarde i miękkie).