Dnia 11 stycznia 2016 roku w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się okręgowy etap XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Hasłem przewodnim olimpiady było: „Żywność prozdrowotna”. W rywalizacji wzięło udział 37 uczniów z 20 szkół województwa zachodniopomorskiego. Podczas olimpiady uczniowie jak również i nauczyciele mogli uczestniczyć w wykładach i pokazach przygotowanych przez Organizatorów i zaproszonych gości.
Jedną z prelegentek była Pani dr hab. Wioletta Biel z Katedry Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności, która wygłosiła wykład pt. "Przetwory z ziarna owsa jako źródło ważnych substancji prozdrowotnych”
Zdjęcia: Małgorzata Szewczuk
Podczas wykładu przestawiono owies i produkty owsiane jako ważne źródło wielu cennych składników o znaczeniu odżywczym i biologicznym, a przede wszystkim białek, tłuszczów, błonnika, węglowodanów oraz związków mineralnych i witamin. Uczestnicy wystąpienia dowiedzieli się, że produkty owsiane mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: hipocholesterolemia, nadwaga, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, obniżona sprawność psychofizyczna, niedobory białka, miażdżyca czy nadciśnienie.
Temat wzbudził zainteresowanie słuchaczy, o czym świadczyły liczne pytania w trakcie i po wystąpieniu oraz dyskusja na koniec wykładu.