W kwietniu br. Katedra Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt gościła uczniów:
III klasy Szkoły Podstawowej nr 2 w Gryfinie,
IV klasy Szkoły Podstawowej nr 10 w Szczecinie,
V klasy Szkoły Podstawowej w Pilchowie oraz
klasy licealnej SIS (Szczecin International School).
Uczniowie szkół podstawowych wysłuchali krótkiego wykładu dotyczącego zasad dziedziczenia cech i podstaw zmienności organizmów, w czasie którego rozwinęły się ożywione dyskusje, a w ramach zajęć praktycznych samodzielnie wyizolowali DNA z komórek banana i kiwi. Licealiści poznali natomiast tajniki PCR oraz elektroforezy agarozowej. Zajęcia prowadzone były przez dr hab. Hannę Kulig, mgr inż. Annę Majewską, mgr inż. Kaję Prüffer, mgr inż. Agnieszkę Korpal, mgr inż. Katarzynę Woźniak oraz mgr inż. Sonię Hiller. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Pilchowie mieli okazję uczestniczyć również w niezwykle ciekawych zajęciach prowadzonych przez Panią dr inż. Ewę Wiśniewską oraz Panią mgr inż. Bogusławę Gradzik w Zakładzie Biomateriałów i Technologii Mikrobiologicznych. Młodzież poznała właściwości polimerów i mogła zobaczyć oddziaływanie ciekłego azotu na różę, piłeczkę ping pong’ową lub nadmuchany balon.
W Katedrze Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt gościły również członkinie Koła Promocji Zdrowia pod opieką Pani mgr Barbary Stelmach-Wilk z Technikum Ekonomicznego należącego do Zespołu Szkół Nr 3 im. prof. Oskara Langego w Szczecinie. W ramach tych odwiedzin odbyły się zajęcia zatytułowane "Jak znaleźć DNA w swojej kuchni?", w trakcie których uczestniczki nauczyły się, jak przy pomocy produktów i urządzeń dostępnych w każdym gospodarstwie domowym (m.in. alkohol, płyn do mycia naczyń, woda, blender, lodówka) można z łatwością wyizolować DNA z owoców. Uczennice były niezwykle zaangażowane w wykonanie eksperymentu. Praca w laboratorium bardzo im się spodobała.