Dr hab. inż. Małgorzata Jakubowska
Tematyka badawcza
- Kształtowanie się składników mineralnych w krwi i mięsie kurcząt brojlerów
- Odczyn mięśni piersiowych kurcząt brojlerów i przepiórek w zależności od oddziaływania różnych czynników przedubojowych i ich wpływ na jakość mięsa
- Kształtowanie się cech jakościowych mięsa kurcząt brojlerów różnych linii genetycznych
- Wpływ czynników środowiskowych na jakość mięsa drobiowego
- Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych (żywienie, płeć, rasa sposób postępowania przed ubojem) na jakość tusz i mięsa wieprzowego
Przebieg pracy naukowej
- Mgr inż., Wydziale Zootechnicznym, Akademii Rolniczej w Szczecinie, Kinetyka poubojowych zmian odczynu mięśni piersiowych kurcząt brojlerów, 1987
- Dr inż., Wydział Zootechniczny, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Charakterystyka jakości mięsa wybranych krajowych i zagranicznych mieszańców kurcząt brojlerów, 1998
- Dr hab., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Kształtowanie się cech jakościowych mięsa oraz wybranych wskaźników krwi kurcząt brojlerów w zależności od ich wieku oraz dostępu do paszy i wody przed ubojem, 2011
Wybrane publikacje
- Rybarczyk A., Karamucki T., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 2011: Effect of carcass conformation on the meat quality. Investigations with pigs free of the stress susceptibility gene (CC/RYR1). Fleischwirtschaft Inter. 26(3): 74-76. IF: 0,127
- Karamucki T., Gardzielewska J., Rybarczyk A., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 2010: Usefulness of selected methods of colour change measurement for pork quality assesment. Czech Journal of Food Sciences 29(3): 212-218. IF: 0,602
- Gardzielewska J., Tarasewicz Z., Jakubowska M., Szczerbińska D., Karamucki T., Rybarczyk A., 2010: Einfluss der Fütterung von Erbsen auf die Brustmuskelqualität von Wachteln. Tierarztliche Umschau 65(12): 490-493. IF: 0,176
- Rybarczyk A., Pietruszka A., Jacyno E., Dvorak J., Karamucki T., Jakubowska M., 2010: Association of RYRI and MYOG genotype with carcass and meat quality parametrs of porkers. Acta Vet. Brno 79: 243-248. IF: 0,403
- Majewska D., Jakubowska M., Ligocki M., Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Karamucki T., 2009: Physicochemical characteristics, proximate analysis and mineral composition of ostrich meat as influenced by muscle. Food Chemistry 117: 207-211. IF: 3,146
- Tarasewicz Z., Gardzielewska J., Szczerbińska D., Ligocki M., Jakubowska M., 2007: The effect of feeding with low protein feed mixes on the growth and slaughter value of young male Pharaoh quails. Arch. Tierz. Dummerstorf 50(5): 520-530. IF: 0,612
- Karamucki T., Jakubowska M., Rybarczyk A., Szaruga R., Gardzielewska J., Natalczyk-Szymkowska W., 2006: Relationship between CIEL*a*b* and CIEL*C*h scale parameters determined when applying illuminant C and observer 2° and illuminant D65 and obserwer 10° and basic chemical composition and quality traits of porcine longissimus lumborum muscle. Pol. J. Food Nutr. Sci 15/56(2): 129–135.
- Gardzielewska J., Jakubowska M., Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Karamucki T., 2006: The effect of Zn and Se feed supplementation on quantity and quality traits of breast muscles in qualis. Anim. Sci. Pap. Rep. 24: 87–92. IF: 0,349
- Jakubowska M., Gardzielewska J., Karamucki T., pudyszak K., Matusevicius P., 2006: Wpływ podawania preparatu Garlivit kurczętom brojlerom na wybrane cechy użytkowe i jakościowe mięsa. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zootech 2(3): 87–92.
- Karamucki T., Rybarczyk A., Jakubowska M., Gardzielewska J., 2006: The slaughter value and meat quality traits in pig carcasses with weight of 70.1-80.0 and 80.1-90.0 kg taking into account porker sex. Anim. Sci. Pap. Rep.(24, Suppl.): 137–150.
- Rybarczyk A., Mysłek P., Kalisińska E., Gardzielewska J., Jakubowska M., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 2006: Charakterystyka wartości rzeźnej dzikiego królika Oryctolagus cuniculus. XXV Dni Przemysłu Mięsnego, Warszawa 12 maja 2006 r. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego XLIV/1: 63-70.
- Gardzielewska J., Jakubowska M., Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Ligocki M., 2005: Meat quality of broiler quail fed on Leeds with different protein content. Electronic Journal of polish agricultural universities. Animal husbandry 8(1)
- Gardzielewska J., Jakubowska M., Majewska D., pudyszak K., Kałużna S., 2005: The content of some mineral components In Brest muscles of broiler chickens fed with charcoal supplements feeds. Annals of Animal Science 1: 67-70.
- Jakubowska M., Gardzielewska J., Rybarczyk A., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 2005: The effect of broiler chicken post mortem carcass temperature on selected meat quality traits. Ann. Anim. Sci. 2: 67–70.
- Rybarczyk A., Szaruga R., Kmieć M., Jakubowska M., Karamucki T., Terman A., 2005: Relationships beteew carcass slaughter value and meat quality and chemical composition traits in PIC hybrid porkers. Quality of meat present situation and perspectives in its improvement and processing, Baranowo, 14-15 września 2005.: 103.
- Gardzielewska J., Jakubowska M., Majewska D., Jankowski M., Kozlowska A., pudyszak K., Paszko B., 2005: The quality of meat of turkey-cocks receiving DL-methionine suplement feeding. Veterinarija IR Zootechnika 29(51): 73-75.
- Jakubowska M., Gardzielewska J., Kortz J., Karamucki T., Buryta B., Otolińska A., Natalczyk-Szymkowska W., 2005: The formation of physicochemical properties of broiler chicken breast muscles depending on pH value measured 15 minutes after slaughter. (WWW)
- Gardzielewska J., Tarasewicz Z., Szczerbińska D., Jakubowska M., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 2004: Modification of quail meat quality with oligosaccharide Feed Suplementation. Veterinarija ir Zootechnika 26(48): 29-32.
- Karamucki T., Kortz J., Szaruga R., Jakubowska M., Rybarczyk A., Gardzielewska J., Otolińska A., Buryta B., Natalczyk-Szymkowska W., 2004: Carcass and meat quality in fatteners delivered to Szczecin „AGRYF” Meat Plant by different suppliers. Anim. Sci. Pap. Rep.(22, Suppl.): 137–146.
- Karamucki T., Kortz J., Rybarczyk A., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 2004: Weight and percentage of valuable elements in carcasses classified according to EUROP grading system with reference to their rate of fatness. Anim. Sci. Pap. Rep.(22,Suppl.): 127–135.
- Karamucki T., Kortz J., Rybarczyk A., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., Otolińska A., 2004: Correlation between meat water-soluble protein content and carcass and meat quality traits in porkers differing in respect of meatiness. Pol. J. Food Nutr. Sci.(13/54, 2,): 185–190.
- Jakubowska M., Gardzielewska J., Kortz J., Karamucki T., Buryta T., Otolińska A., Natalczyk-Szymkowska W., 2004: Kształtowanie się wybranych cech fizykochemicznych mięśni piersiowych w zależności od wartości pH mierzonego 15 minut po uboju u kurcząt brojlerów. 3 1(Acta Sci.): 139–144.
- Gardzielewska J., Jakubowska M., Buryta B., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 2003: Pomiar pH1 a jakość mięsa kurcząt brojlerów. Med. Weter. 59(5): 426–428. IF: 0,236
- Jakubowska M., Gardzielewska J., Karamucki T., Rybarczyk A., Natalczyk-Szymkowska W., 2003: Wartość rzeźna i właściwości fizykochemiczne mięsa kurcząt brojlerów w zależności od zróżnicowanego postępowania przedubojowego. Żywność Supl 4(10): 140–148.
- Karamucki T., Kortz J., Rybarczyk A., Gardzielewska J., Jakubowska M., 2003: Żależność między mięsnością i masą tusz a udziałem w nich elementów cennych z uwzględnieniem stopnia ich otłuszczenia oraz płci tuczników. Żywność(Supl. 4 (3): 204-213.
- Karamucki T., Kortz J., Rybarczyk A., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 2001: Comparison of the value of backfat and LD muscle thickness measurements made with Ultra-Fom 100 apparatus in estimating pork carcasses meatiness. Pol. J. Food Nutr. Sci.(10/51, 3(S): 212–215..
- Jakubowska M., Gardzielewska J., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 2001: The effect of age and origin of chicken broilers on trends in physical and chemical properties of defrosted breast and leg muscles. Pol. J. Food Nutr. Sci.(10/51, 3(S): 209-211.
- Jakubowska M., Gardzielewska J., Kortz J., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 2000: Wybrane cechy wartości rzeźnej i jakości mięsa dawnych kurcząt Astra B i Petra oraz Starbro pochodzących z odchowu produkcyjnego. Zesz. Nauk. AR Szczec. Ser. Zootech. 39: 63–68.
- Karamucki T., Kortz J., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: Relationship between the level of water-soluble protein and carcass traits, slaughter value and meat quality traits and indices in pigs transported from different distances to meat processing plant. Adv. Agric. Sci. 6(2): 69–73.
- Kortz J., Gardzielewska J., Karamucki T., Jakubowska M., Stolarek T., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: Characteristics and frequency of meat quality defects in boars, barrows and gilts. Adv. Agric. Sci. 6(2): 109–112.
- Kortz J., Gardzielewska J., Karamucki T., Jakubowska M., Telega S., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: Incidence of boar taint in the shoulder backfat of young boars, barrows and gilts hybrids of Polish Large White and Polish Landrace breeds. Adv. Agric. Sci. 6(2): 105–108.
- Karamucki T., Kortz J., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: Relationship between water-soluble protein level and meat quality traits and indices in pigs of different carcass weight and backfat thickness. Adv. Agric. Sci. 6(2): 51–58.
- Karamucki T., Jacyno E., Gardzielewska J., Kortz J., Jakubowska M., Rybarczyk A., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: The quality of pork meat according to organic chromium contribution in porker feed mixtures. Adv. Agric. Sci. 6(2): 59–62..
- Karamucki T., Kortz J., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: Relationship between the water-soluble protein content and carcass traits, slaughter value and meat quality traits and indices in pigs from small and large commercial pig farms. Adv. Agric. Sci 6(2): 63–67.
- Jakubowska M., Kortz J., Gardzielewska J., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: Współzależność między odczynem (pH1) a innymi cechami jakościowymi mięśni piersiowych kurcząt brojlerów. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 45: 449–454.
- Karamucki T., Kortz J., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W., 1999: Relationship between water-soluble protein level and carcass and slaughter value traits in pigs of different carcass weight and backfat thickness. Adv. Agric. Sci. 2(6): 75-79.
Członkostwo w Towarzystwach Naukowych
- Polskie Towarzystwo Zootechniczne
- Szczecińskie Towarzystwo Naukowe
- World Poultry Science Association
Doświadczenia naukowe zdobyte w kraju i za granicą
- Departament Husbrandy Technology w Lithuanian Veterinary Academy w Kownie, 2006
- PAN, Oddział Nauki o Żywności, Zakład Fizycznych Właściwości Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności w Olsztynie„Postęp metodyczny w analizie żywności - Zastosowanie mikroskopii w badaniach żywności”, 1996
- Pracownia Analizy Sensorycznej Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie, 2004
Dydaktyka
- wykłady z przedmiotu "Towaroznawstwo Produktów Zwierzęcych" dla studentów studiów zaocznych Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, kierunku Zootechnika
- wykłady z przedmiotu Przemiany w produktach pochodzenia zwierzęcego dla studentów studiów stacjonarnych i zaocznych Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, kierunku Biologia
- ćwiczenia z przedmiotu "Biotechnologia w przemyśle spożywczym" dla studentów studiów stacjonarnych Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, kierunku Biotechnologia
- ćwiczenia z przedmiotu "Towaroznawstwo Produktów Zwierzęcych" dla studentów stu¬diów zaocznych Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, kierunku Zootechnika, specjalności Agroturystyka
- ćwiczenia z przedmiotu "Towaroznawstwo surowców zwierzęcych " dla studentów studiów stacjonarnych Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, kierunku Towaroznawstwo
- ćwiczenia z przedmiotu "Żywieniowe podłoże jakości produktów zwierzęcych" dla studentów studiów stacjonarnych Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, kierunku Zootechnika
- ćwiczenia z przedmiotu "Towaroznawstwo Produktów Zwierzęcych" dla studentów studiów stacjonarnych Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, kierunku Zootechnika
- ćwiczenia z przedmiotu "Surowce rzeźne" dla studentów studiów stacjonarnych i zaocznych Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
- ćwiczenia z przedmiotu "Towaroznawstwo produktów poubojowych" dla studentów studiów stacjonarnych Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, kierunku Towaroznawstwo
- ćwiczenia z przedmiotu "Przetwórstwo mięsa" dla studentów studiów stacjonarnych Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa, kierunku Towaroznawstwo
Funkcje i działalność organizacyjna
- Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego oddział szczeciński
- Udział w Komisji Egzaminacyjnej do zaliczenia praktyki zawodowej i produkcyjno-organizacyjnej dla studentów kierunku zootechnika
- Członek Wydziałowej Komisji Egzaminacyjnej do naboru na I rok studiów dziennych dla kierunku Biotechnologia.
- Opiekun studentów studiów dziennych kierunku Zootechnika, 2005-2008
- Członek Komisji Lokalowo- Mieszkaniowej, 2002-2005, 2005-2008
- Członek Rady Programowej dla kierunku Zootechnika , 2011/2012
Organizator konferencji naukowych
- Współorganizator XXVII Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii Żywności "Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności", Szczecin , 27-28 czerwca 1996 r.
- Sekretarz II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej "Postępy w ocenie jakości, technologii i przechowalnictwa produktów zwierzęcych" Szczecin, 4-5 grudzień 2003 r.