Proponowane tematy prac dyplomowych

Tematy prac dyplomowych na kierunku biotechnologia

 

Inżynierskich: 

  • ACRS-PCR jako metoda identyfikacji polimorfizmu SNP
  • Analiza genetyczna wybranych chorób  ludzi i zwierząt
  • Analiza molekularna zafałszowań żywności
  • Genetyczne mechanizmy odporności
  • Genetyczne podłoże schorzeń warunkowanych poligenicznie
  • Izolacja oraz porównanie jakości DNA pochodzącego z różnych źródeł
  • Metaanaliza wybranej choroby uwarunkowanej genetycznie
  • Metody określania polimorfizmu DNA
  • Opracowanie wytycznych tetra-primer ARMS-PCR do analizy polimorfizmu w wybranym genie
  • Optymalizacja określonej metody genetycznej w celu uzyskania amplikonu wybranego genu
  • Porównanie czułości różnych testów molekularnych
  • Projektowanie testu molekularnego do identyfikacji mutacji punktowych
  • Projektowanie testu molekularnego pozwalającego na identyfikację choroby uwarunkowanej genetycznie
  • Poszukiwanie polimorfizmów genów wpływających na cechy użytkowe zwierząt
  • Zastosowanie osiągnięć genetyki molekularnej u ludzi i zwierząt

Magisterskich: 

  • Analizy molekularne z wykorzystaniem DNA mitochondrialnego
  • Analiza polimorfizmu DNA w odniesieniu do jakości cech tusz wieprzowych
  • Analiza polimorfizmu genetycznego w odniesieniu do cech użytkowych i funkcjonalnych bydła
  • Analiza polimorfizmu genetycznego w aspekcie możliwości doskonalenia bydła mięsnego
  • Analiza wybranego genu w odniesieniu do cech użytkowości bydła mięsnego
  • Analiza wybranego genu w odniesieniu do cech funkcjonalnych bydła mlecznego
  • Analiza wybranego genu w odniesieniu do cech użytkowości mlecznej bydła
  • Analiza zafałszowań żywności pochodzenia zwierzęcego z użyciem technik opartych na PCR
  • Analiza źródeł zmienności osobniczej w odniesieniu do cech poligenicznych
  • Doskonalenie genetyczne bydła mlecznego
  • Efekty genów zaangażowanych w procesy odporności na infekcje
  • Polimorfizm genetyczny a użytkowość rozrodcza loch

 

Tematy prac dyplomowych na kierunku zootechnika

 

Inżynierskich: 

  • Izolacja oraz porównanie jakości DNA pochodzącego z różnych źródeł
  • Porównanie czułości różnych testów molekularnych
  • Metody określania polimorfizmu DNA
  • Optymalizacja określonej metody genetycznej w celu uzyskania amplikonu wybranego genu
  • Projektowanie testu molekularnego do identyfikacji mutacji punktowych
  • Analiza molekularna zafałszowań żywności
  • Poszukiwanie polimorfizmów genów wpływających na cechy użytkowe zwierząt
  • Asocjacje pomiędzy polimorficznymi wariantami genów a cechami fenotypowymi
  • Genetyczne mechanizmy odporności
  • Genetyczne podłoże schorzeń warunkowanych poligenicznie
  • Analiza genetyczna wybranych chorób zwierząt 

  Magisterskich: 

  • Analiza zmienności DNA w odniesieniu do jakości cech tusz wieprzowych
  • Polimorfizm genów, których produkty białkowe mają wpływ na użytkowość rozrodczą loch
  • Wpływ wybranych genów na cechy użytkowe bydła mięsnego i mlecznego
  • Efekty genów zaangażowanych w procesy odporności na infekcje
  • Analiza źródeł zmienności osobniczej w odniesieniu do cech poligenicznych